Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2021 12:01 - Появяват се двустепенни общества с намаляващи права за неваксинираните. Защо правителствата ги смятат за такава заплаха?
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1025 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2021 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Появяват се двустепенни общества с намаляващи права за неваксинираните. Защо правителствата ги смятат за такава заплаха? 11 юни, 2021 г. 13:07

 image

Спринцовка за ваксина COVID-19. © AFP / Адриан ДЕНИС

От  Рейчъл Марсдън , колумнист, политически стратег и водещ на самостоятелно продуцирана френско-езикова програма, която се излъчва по Sputnik Франция. Нейният уебсайт може да бъде намерен на  rachelmarsden.com

Докато властите продължават да повтарят, че ваксинацията срещу Covid-19 не е задължителна - поне още не - късмет в опитите за нормален живот без нея. Ясно е, че остракизацията на онези, които не са имали удар, е в ход.

Миналата година, по това време, случаите на Covid-19 паднаха значително без каквито и да било съществени мерки, тъй като всичко се отвори за лятото и бъдещите сили в някои страни позволиха животът да се нормализира за няколко месеца, всичко в отсъствието на ваксинацията.


image

СНИМКА НА ФАЙЛА: Възрастен гражданин получава ваксина срещу коронавирусна болест Moderna (COVID-19) в център за ваксинация в Le Cannet, Франция, 19 януари 2021 г. ©  REUTERS / Eric GaillardСЪЩО И НА RT.COMСЗО, която подканва ЕС за „неприемливо бавен“ удар на Covid-19, е победа за националистическите партииТази година точно същото явление, наблюдавано през 2020 г., се дължи на масовото инокулиране. Разказът е, че именно това ни спасява от Ковид. И сега натискът е да принудим всички да се съобразят, за да не искат да живеят някакво подобие на нормален живот, започвайки с летни пътувания.

Вариантите за почивка се оформят като доста различни, в зависимост от това дали сте ваксинирани или не. ФранцияПонастоящем освобождава ваксинираните пътници от Европа и страните с нулев Covid от карантина и тестване. Но дори ваксинираните пътници от САЩ и от други места трябва да получат отрицателен резултат от теста преди полета си, което поражда въпроса, ако ваксината е толкова надеждна, защо изобщо трябва да тествате?

Неваксинираните пътници извън Европа нямат право да идват във Франция за туризъм. И ако трябва, поради императивна причина, при пристигане се налага тест преди и след полет и седемдневна карантина.  

Понастоящем Канада принуждава собствените си завръщащи се граждани - единствените пътници, за които границата е отворена - да се поставят под карантина в определено от правителството съоръжение с предплатени разходи на пътника до 2000 долара, където те очакват отрицателен резултат от теста, преди да изпълнят останалите 14-дневни карантина у дома. Карантината на хотела може да бъде премахната някъде това лято, но само за напълно ваксинирани завръщащи се канадци - въпреки факта, че научна експертна група посъветва правителството да премахне карантината на хотела изобщо. 

Така че безпроблемното пътуване до тези страни и други е почти напълно зависимо от ваксинацията, въпреки че същите тези правителства имат толкова малко вяра в самия удар, че все още изискват ваксинираните пътници да бъдат тествани, освен ако не влязат от място, където Covid-19 е толкова рядък, че практически не съществува. Кара ви да се чудите какъв е смисълът на ограниченията за пътуване въз основа на ваксина, ако на тях се гледа като на толкова калпави, че не може да им се вярва, за да предотвратят разпространението. 

Тези правила отразяват това, което вече ни е казано: че ваксината не предотвратява заболяване или предаване, а по-скоро намалява вероятността от тежки заболявания при относително малко хора, които може да са били склонни към нея.


image

©  REUTERS / Carlos Osorio  СЪЩО И НА RT.COMСъединения! Джакпоти! Бургери! Държавите, предлагащи измамни стимули, само правят по-загрижени подозрителните към ваксините Covid-19

Също така ваксината на пръв поглед не е достатъчна, за да позволи на някои места животът да се върне към нормите преди пандемията, дори когато годишният вирусен сезон приключва и лятото се увеличава. Докато басейните и фитнес залите в някои страни се връщат към относително нормалния си капацитет и употреба, други все още карат покровителите да се записват за ограничени времеви слотове и да плуват нагоре по една лента и надолу по друга, за да поддържат социално дистанциране между плувците с дължина - вероятно, така че те не рискувайте да заразите някого, докато дишате по време на пълзене отпред. 

Междувременно някои американски и канадски университети изискват Covid ваксинация като условие за посещение тази есен. Защо всичко това е необходимо, когато не спира предаването и всеки, който се притеснява да получи сериозна форма на Covid, вече е направил снимката?

Медицинска консултативна комисия във Франция също препоръчва ваксината да бъде задължителна за определени обществени професии и за училищни деца. Това на практика означава, че всеки човек, който реши да не ваксинира - или защото вече има естествен имунитет срещу болестта, или смята, че това, което рискува от болестта, не си струва потенциалните дългосрочни рискове от приема на ваксина въз основа на нова, експериментална технология - ще се окажат с ограничени възможности.

Няма абсолютно никакво оправдание да принуждавате някой да ваксинира - за пътуване или по друг начин. Тази мантра, за която се казва, че всеки трябва да направи своята част и да направи изстрела, за да защити другите, е просто пълна глупост. Доказателството е в липсата на доверие, което правителствата проявяват това лято, като изискват дори напълно ваксинираните да вземат тестове на Covid.

Ударът защитава един човек: прободеният. Това е. И никой не бива да бъде изтласкван или неудобен в резултат на различен избор по каквато и да е причина. Това изключително лично медицинско решение се представя погрешно като някаква колективна необходимост и маргинализира желаещите да направят избор, различен от този, който прави правителствата.

Тъй като самозащитата от сериозни форми на Covid-19 е в ръцете на всеки индивид, защо точно личността, която избира по различен начин, се счита за такава заплаха?




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39759909
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031