Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2021 12:14 - Ковид: Кой е най -добрият начин да засилим имунитета си?
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.09.2021 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Ковид: Кой е най -добрият начин да засилим имунитета си?

imageДжеймс Галахър
Кореспондент по здравеопазване и наука
@ДжеймсТГаллахърв Twitter

image

Публикувано 21 август   ИЗТОЧНИК НА ИЗОБРАЖЕНИЕГЕТИ ИЗОБРАЖЕНИЯ надпис на изображениетоВ каква посока трябва да се насочим, за да засилим имунитета?

Има значителни разлики в имунната ви система след естествена инфекция с коронавирус и след ваксинация.

Кое е по добре?

Дори задаването на въпрос, граничещ с ерес преди година, когато уловът на Covid за първи път може да бъде смъртоносен, особено за възрастните хора или хората, които вече са в лошо здраве.

Сега вече не започваме с нулев имунитет, тъй като по -голямата част от хората или са били ваксинирани, или вече са хванали вируса.

Сега е сериозен въпрос, който има последици за това дали децата трябва някога да бъдат ваксинирани. Независимо дали използваме вируса или бустер -изстрелите, за да засилим имунитета при възрастни. И двамата станаха спорни въпроси.

„Може да се ровим в дупка, за много дълго време, където смятаме, че можем да задържим Covid далеч, като увеличаваме всяка година“, ми каза проф. Елинор Райли, имунолог от Университета в Единбург.

Проф. Адам Фин, държавен съветник по ваксините, каза, че свръхваксинираните хора, когато в други части на света нямаше такива, са „малко луди, това не е просто несправедливо, а глупаво“.

Анатомията на имунитета

Трябва да разберем малко за ключовите градивни елементи на нашата имунна система и вируса, който атакува.

Силовата двойка на имунната система, която изчиства организма от инфекция, са антитела и Т-клетки. Антителата се залепват за повърхността на вируса и го маркират за унищожаване. Т-клетките могат да забележат кои от нашите собствени клетки са били отвлечени от вируса и да ги унищожат.

Въпреки всички проблеми, причинени от вируса, той е невероятно прост. Той има известния протеин шип , който е ключът, който използва за отключване на вратата в клетките на нашето тяло. И още 28 протеина, от които се нуждае, за да отвлече клетките ни и да направи хиляди копия от себе си. (За сравнение, за да се управлява човешкото тяло, са необходими около 20 000 протеини).

Има четири ключови области за сравняване на ваксината и естествената инфекция с вируса.

Широчина

Колко от вируса имунната система се научава да атакува

 

Получавате по -широк имунен отговор след заразяване с вируса, отколкото ваксинацията.

Независимо дали сте имали Moderna или Pfizer или Oxford -AstraZeneca, тялото ви се научава да забелязва само едно нещо - протеинът на шипа.

Това е критичната част на вируса, към който се произвеждат антитела, а резултатите - като се държи повечето извън болницата - са впечатляващи.

Но ако и другите 28 протеина бъдат насочени, това би дало на Т-клетките далеч повече усилия.

"Това означава, че ако сте имали истински прегръдка на инфекция, може да имате по -добър имунитет към всички нови варианти, които се появяват, тъй като имате имунитет към нещо повече от просто скок", каза проф. Райли.

Сила

Колко добре спира инфекцията или предотвратява тежко заболяване

 

Знаем, че е имало случаи на хора, които заразяват вируса два пъти (повторна инфекция) и са били ваксинирани и хващат Covid (известен като пробивна инфекция).

„И двете не ви осигуряват пълна защита срещу инфекция, но имунитетът, който получавате, изглежда ви предпазва доста добре от сериозни заболявания“, казва професор Фин от Университета в Бристол.

Нивата на антителата са средно по -високи около месец след ваксинацията от инфекцията. Има обаче огромна пропаст в антителата между тези, които са безсимптомни (които не правят много) и тези, които получават тежък пристъп на Covid.

Най -големият имунен отговор идва от хора, които са хванали Covid и след това са били ваксинирани. Все още чакаме данни за това какво се случва обратното.

Продължителност

Колко дълго трае защитата?

Доказано е, че нивата на антитела намаляват с течение на времето, въпреки че това може да не е важно за предотвратяване на тежко заболяване.

Имунната система помни вируси и ваксини, така че може да реагира бързо, когато се срещне инфекция.

Има "Т-клетки на паметта", които се задържат в тялото, а В-клетките остават подготвени, за да произвеждат нов поток от антитела при поискване. Има доказателства за имунни отговори повече от година след инфекцията, а опитите с ваксини също са показали трайна полза.

„По отношение на издръжливостта, все още чакаме да видим“, каза проф. Питър Опеншоу от Imperial College London.

Местоположение

Къде в организма е имунитетът?

Това има значение. Съществува съвсем различен набор от антитела (известни като имуноглобулин As) в носа и белите дробове, в сравнение с тези (имуноглобулин Gs), които измерваме в кръвта.

Първият е по -важен като бариера за инфекцията. Естествената инфекция, тъй като е по -скоро в носа, отколкото в ръката, може да бъде по -добър път към тези антитела, а ваксините за нос също се изследват.

Проф. Пол Кленерман, който изследва Т-клетките в Университета в Оксфорд, каза: „Местоположението на инфекцията има значение, дори ако това е един и същ вирус, така че бихме очаквали важни разлики между естествената инфекция и ваксините“.

ИЗТОЧНИК НА ИЗОБРАЖЕНИЕГЕТИ ИЗОБРАЖЕНИЯ надпис на изображениетоВаксините трансформират Covid, като намаляват драстично шансовете да се разболеете тежко. Къде това оставя баланса между повече ваксина и вирус?

Има ясни доказателства, че възрастните, които не са получили никаква доза ваксина, ще имат по -силна имунна защита, ако все пак се ваксинират, дори и преди да са хванали Covid.

Но има два големи въпроса:

  • трябва ли да се засилят ваксинираните възрастни или излагането на вируса е достатъчно?
  • нуждаят ли се децата от ваксиниране изобщо или срещите за цял живот изграждат добра имунна защита?

Идеята за редовно подсилване на имунитета през целия живот не е радикална при други инфекции, като RSV (респираторен синцитиален вирус) или четирите други коронавируса, които заразяват хората и причиняват симптоми на обикновена настинка.

Всеки път, когато сте изложени, имунната система става малко по -силна и това продължава до старостта, когато имунната система започва да се проваля и инфекциите отново се превръщат в проблем.

"Това не е доказано, но би могло да бъде много по -евтино и по -лесно да се случи това, отколкото да прекарате цялото време в имунизация на хората", каза проф. Фин, който предупреждава, че можем да се окажем "заключени в цикъл на стимулиране", без да видим дали беше необходимо.

Той обаче каза, че аргументът при децата "вече е спечелен", тъй като "40-50% вече са заразени и повечето не са болни или особено болни".

Има контрааргументи. Проф. Райли посочва дългосрочното заболяване Covid при децата, а проф. Опеншоу-нервността около дългосрочните ефекти на вирус, който може да засегне много от органите на тялото.

Проф. Райли каза, че има потенциал при използването на ваксини за „отстраняване на“ Covid, последвано от инфекция, за разширяване на имунния отговор.

Тя каза: "Наистина трябва да се замислим, просто не плашим ли хората, вместо да им дадем увереността да продължат живота си? Сега сме близо до това просто да тревожим хората."

Разбира се, с продължаването на случаите, може да няма голям избор.

"Чудя се дали това е неизбежно", каза проф. Кленерман, сякаш вирусът продължава да се разпространява, тогава "ще има този непрекъснат усилващ ефект".




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39751101
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031